sobota 7. června 2014

Diagnóza: PCOS! A co dál?

Dlouho jsem otálela s psaním článku na toto téma. Přeci jen je to tak trochu osobní záležitost a já introvertní povahy spíše dlouho váhám komu, jak a kdy se otevřít. Nicméně, nastal ten správný čas, napsat pár řádků a zřídit novou rubriku, která může být přínosem dalším dívkám a ženám, které se s PCOS setkaly.

Na úvod co je vlastně PCOS? PCOS je syndrom polycystických ovarií, který se projevuje zejména následujícími způsoby:

- kolísáním hlady cukrů v krvi
- změny nálad
- vynechávání či absence menstruace
- zvýšená tvorba akné
- nadváha, obezita
- zvýšený rozsah ochlupení
- rezistence na inzulín a riziko rozvoje diabetu
- problémy s plodností
- samovolné potraty
- zvýšená hladina testosteronu v krvi
- polycystické vaječníky
Ne vždy musíte trpět všemi symptomy. Tímto syndromem trpí v současné době 5-10% dívek a žen a je mi naprosto jasné, že ta čísla jsou do určité míry zkreslená tím, že spousta žen užívající HA neví, že něčím takovým trpí. Jak je to možné?

Přibližně před rokem jsem po vysazení HA čekala na svou menstruaci asi půl roku, neminula mě návštěva gynekologie, kde mi byl tento syndrom diagnostikován. Tou dobou jsem se potýkala a ještě stále se potýkám s vynecháváním menstruace, nadváhou a zvýšenou hladinou testosteronu v krvi a gynekologickým nálezem - polycystických vaječníků

Jak je možné, že se na to nepřišlo nikdy předtím, při pravidelných gynekologických prohlídkách a návštěvách endokrinologie?

Pokud užíváte HA, její složení vám upravuje hladinu hormonů a uměle simuluje vašemu tělu vyrovnaný stav těchto hladin, pravidelně menstruujete, nemáte vyšší hladinu testosteronu, maximálně máte problémy s váhou a tak doktor vidí jediný problém a to s vaším stravováním, jinak je přeci vše v normálu. Další symptomy se začnou projevovat až po vysazení HA.

Položme se tedy jednoduchou otázku, kdo z Vás dodržuje to, že jednou za čas vysadí na nějakou dobu HA, aby si Vaše tělo odpočinulo? HA je zpravidla užívaná dívkami už od útlého věku většinou do doby, kdy se rozhodnou založit rodinu. A to není zrovna ten správný přístup, který by Váš lékař měl podporovat. Stojí za tím však tlak farmaceutických firem, jejichž výdělek z HA je vskutku obrovský.

Diagnóza: PCOS! Aneb co tím můžeme udělat dál? Z dostupných zahraničních zdrojů je patrné, že vývoj PCOS značně může ovlivnit životní styl. A tak studuji zahraniční  literaturu, blogy, skupiny a různé servery a čerpám informace, co pro sebe můžu udělat. Tyto poznatky bych také ráda publikovala  na svém blogu, jako podporu, motivaci a především zpřístupnění těchto informací Vám čtenářkám, kterým není lhostejné co se s vaším tělem děje a pátráte po informacích k tomuto tématu.

Příští článek na toto téma bude o správné tvorbě jídelníčku a poměru jednotlivých složek stravy pro příznivý vývoj PCOS, včetně ukázkového jídelníčku.

Na závěr bych  ještě zmínila, že nebyli provedeny studie, které by oficiálně prokázali účinek, těchto opatření, ale ohlas z řad zahraničních dívek a žen s tímto onemocněním je však značný, takže hurá do toho :-)

Budu ráda, za každý komentář, názor, zkušenost či příběh k tomuto tématu ať už veřejně do komentářů, či soukromě na můj mail: sourkovav@gmail.com

Tak zase příště, ahoj V.

Žádné komentáře:

Okomentovat