středa 23. dubna 2014

Postupim a Moritzburg / Potsdam and Moritzburg / Deutschland / part 4 / October 2013

Poslední díl, ze série příspěvků o našem cestování po Německu, je konečně dopsán. J











Délka pobytu: 1 den
Kalkulace nákladů na dopravu / ubytování: naleznete na konci příspěvku
Popis výletu a celkové hodnocení:
Po předchozích dnech nebylo nic příjemnějšího než sprcha a noc strávená v hotelu, kde jsme načerpali síly. Ráno jsme posnídali Dunkin donuts a byli jsme připraveni na cestu za naším dalším cílem, tedy Postupimí. Vyráželi jsme ráno kolem desáté hodiny. Check-out proběhl rychle a ještě se mi podařilo na recepci „vyžebrat“ mapku Postupimi, protože má příprava v tomhle případě nebyla tak důkladná a mapku jsem měla jen v mobilu. Papírovou podobu jsme tedy uvítali. Vyrazili jsme směr Postupim na zámek Sanssouci. V Postupimi jsme byli za necelou hodinu jízdy. Zaparkovali jsme v garážích nákupního centra a vydali se na prohlídku města, po krásných Drážďanech a Berlínu nám Postupim neměla moc co nabídnout. A tak jsme se z centra autem přiblížili blíže zámku.



Prošli jsme pěkné náměstí s fontánou a čímsi, co připomínalo Brandenburskou bránu. Pak už jsme vklouzli do areálu obrovského zámeckého parku a vybaveni další mapkou, kterou jsme dostali při vstupu (zdarma, vč. vstupu do zahrad) a procházeli se zahradami. Za chvíli už se náš zrak upíral na vrchol kaskádovitých květinových teras a zámek Sanssouci.

Kaskádovité terasy tvoří takové entrée zámku. Spíš než by se zámek tyčil do výšky, rozpínal se do šířky, a tak bylo poměrně složité zachytit jej celý z blízka na fotoaparát. Navíc turistů tu bylo požehnaně, tak jsme prohlídku interiérů vynechali a kochali se jen z venku.




Pak jsme procházeli další zákoutí zahrad.



Jelikož nás čas tlačil, tak jsme se pomalu přesouvali směrem k autu a za nedlouho vyrazili směr Praha, kde nás cestou kousek od Drážďan čekala ještě jedna zastávka a to na zámku Moritzburg (ten zámek z pohádky Tři oříšky pro popelku). V podstatě všechny zámky v Německu zavírají kolem 16 hodiny a v neděli už si nic nekoupíte v obchodech, protože mají taky zavřeno. Takže nákupy plánujte na všední dny či na sobotu. Cesta ubíhala rychle, a za pár hodin jsme dorazili k Moritzburgu - za pět minut dvanáct před koncem otevírací doby (tedy asi v půl čtvrté). Parkujte přímo nahoře na parkovišti u zámku, není to vůbec drahé, jedno z nejlevnějších parkování v Německu vůbec, za čas strávený na prohlídce necháte za parkovné necelé euro, což není vůbec špatné.


Zámek byl krásný, a jak ho obklopovala voda, působil opravdu pohádkově. Prohlídku jsme už nestihli (což mi tolik nevadilo, všeobecně mě prohlídky tohoto typu tolik nezajímají).


A se sluncem v zádech jsme pokračovali dále do Prahy a já začínala v autě podřimovat. Za hranicemi jsme dotankovali nádrž, i když auto ukazovalo dojezd ještě dalších 200 km, což by nám do Prahy stačilo.
Celkové délka pobytu: 3 dny / 2 noci.
Celková kalkulace nákladů na dopravu / ubytování: 
Doprava os. automobilem, cca 800 km, 1 nádrž 1700 Kč
Ubytování (jedna noc v hotelu) 1130 Kč


Ahoj V.
P.S.: Už jste také vyrazili někam „na vlastní pěst“? J


Žádné komentáře:

Okomentovat