pátek 25. dubna 2014

Vzhůru do Pobaltí za 15 euro / How to travel to the Baltic states by 15 euro

Litva, Lotyško, Estonsko, Polsko, či Rusko na dosah za pár kaček.

Dne 29. 5. 2014 prodlouží autobusový dopravce Simple Express svou linku z Vilniusu až do Prahy. Z litevského Vilniusu je pak možné cestovat dále do Pobaltí. Cena jízdenek pro prvních 5 míst začíná na 3€, což je oproti standardní ceně Praha-Vilnius (36€) obrovská úspora, no nemyslíte?


Prodej jízdenek byl zahájen dne 17. 3. 2014, jak informoval portál CestujLevně.

Jízdenky k prodeji na cestovní období až do poloviny září byli vyprodány během první noci. Server byl přetížen a tak ani mě se nepodařilo nějakou ulovit.

Sledovat dále se však vyplatí, oproti Polskibus (autobusový dopravce po Polsku, který své jízdenky nabízí od 1 zlotého). Simple Express přidává každý den o půlnoci jízdenky na další den, zatímco Polskibus vždy otevře jen dané cestovní období a vy musíte zápasit s přetížením serveru a doufat, že se na vás usměje štěstí.

Z Prahy můžete cestovat do Varšavy, Vratislavy nebo právě do Vilniusu v Litvě.

Tím, ale Vaše cesta nemusí končit. Z litevského Vilniusu se pak můžete přesunout do lotyšské Rigy, z Rigy do estonského Tallinnu a procestovat tak celé Pobaltí. Dále jsem si pohrávala s myšlenkou zakoupit jízdenky i na cestu z Tallinnu do ruského St. Petersburgu, což jsem nakonec vynechala vzhledem k aktuálnímu dění v Rusku.

Příklad cestování:


A v podobném duchu se nese i nákup našich jízdenek. V Rize strávíme jednu noc, v Tallinnu dvě. Ubytování seženete přes Booking, kde noc v hotelu s vlastním sociálním zařízením a koupelnou se dá pořídit pro dvě osoby do 1 000Kč / pokoj / noc.

Jízdenky rezervujete na Simple Express.

Malá rada na závěr: Jízdenky Praha-Vilnius, Vilnius-Prahy se těší velkým zájmem a proto je důležité nakoupit je přesně o půlnoci, kdy jsou přidány, druhý den ráno, tam jsou již za standardní ceny. Jízdenky mezi Litvou, Rigou a Lotyšskem už nepředstavují takovou bombu a jsou většinou k dispozici i v dalších dnech, možná pokud byste chtěli využít nočního přesunu autobusem mezi Tallinnem a Vilniusem je lepší zakoupit též o půlnoci.

Takže lovu zdar :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat