středa 2. dubna 2014

Krémová pórková polévka / Creamy Leek Soup

Zeleninu prostě můžu! V téměř každém provedení, je jen málo druhů a úprav, na které se mé chuťové buňky nenaučily. Tentokrát jsem se rozhodla využít pórek v jiném provedení, než do "číny" a s výsledkem jsem spokojená :-)




Budeme potřebovat:

1 pórek
trochu másla
zeleninový bujón, nebo vývar (já použila zmražené kostky domácího kuřecího silného vývaru a dolila jsem vodou)
smetana na vaření cca 100 ml na zjemnění
sůl, pepř





Postup:
Pórek nakrájíme na kolečka, klidně silnější (část bílé i zelené části s schováme na později) a dobře omyjeme a necháme okapat. Osmažíme na rozehřátém másle, osolíme a opepříme a potom zalijeme 1 litrem bujónu / vývaru a povaříme asi 15 minut, přidáme smetanu, po chváli stáhneme z plotny a rozmixujeme ručním mixérem. Zbylou část pórku nakrájíme na tenké nudličky, které taktéž osmažíme na másle a přidáme do hotové polévky. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem, při servírování přidat praženou  houstičku na kostičky.

Dobrou chuť.

Ahoj V.