úterý 8. dubna 2014

Domácí "lučina" / Home-made creamy cheese

Domácí lučina má v naší lednici už stále místo a je výborným společníkem k domácímu pečivu o kterém bude zítřejší post. Na internetu je spousta variací, jak si jí vyrobit, zkoušela jsem jich více, ale poslední poměr surovin, výsledné chutě a ceny se mi zdá nejlepší. 






Na základ:
1 velký bílý jogurt (mě se osvědčil Pilos z Lidlu)
1 velká zakysaná smetana (mě se osvědčila opět Pilos z Lidlu)
1 lžička soli

Na dochucení:
Česneková
pepř, česnek

Se šunkou
pepř, paprika, šunka

S bylinkami
bylinky z domácí zahrádky nebo koupené, čerstvé

Postup:
V míse smícháme jogurt se smetanou a solí, dobře promícháme. Do čisté mísy dáme cedník, či síto, je asi jedno co zvolíte, důležitá je až následující část. Na dno cedníku rozložíme látkovou plenu, jako takovou kapsu a vlijeme do ní směs jogurtu a smetany. Uložíme do lednice, je těžké odhadnout dobu, kdy z ingrediencí bude kapat syrovátka, ale přes noc stačí :-) Pozná se to podle toho, že vylijete to co se přecedilo a uvidíte, jestli bude z cedníku kapat dále. Kdo chce mít hustší konzistenci, vymění po 12 hodinách plenu za novou, protože ta do sebe také  nasaje obsah syrovátka. A co dál? Přendáme z cedníku do misky a máme hotovo, ano opravdu to tak je. Je už jen na Vás jestli ji necháte jen tak, či část oddělíte a dochutíte nějakými ingrediencemi, mé typy jsou nahoře. Vše nasekám na drobno, česnek či šunku vezmu lisovačem na česnek. Výborná jen tak, ochucená nebo jako základ do pomazánek.



Ať se povede, není co zkazit. 
Ahoj V.