středa 9. dubna 2014

Domácí celozrnné bulky / home-made whole grain breads

A je tu první recept na přání. Snad tímto receptem udělám radost nejen svojí spolužačce, které se pilně připravuje na návštěvu rodičů a do výroby domácích celozrnných bulek se Vás pustí více :-)



Budeme potřebovat:
500 g směsi mouky 
(hladká obyčejná, celozrnná pšeničná, žitná, špaldová – co mám po ruce)
310 ml mléka
¾ kostky droždí
lžička cukru
semínka (dýňová, slunečnicová, lněná, sezamová)
2 lžičky soli
1 vejce na potření

Postup:
Z části vlažného mléka (50 ml) zaděláme s droždím a lžičkou cukru kvásek, necháme v teple vzejít. Mezitím smícháme mouky (je jedno jaký jich bude poměr, preferuji celozrnnou pšeničnou, té dávám nejvíce, obyčejné jen 100 g zpravidla, ze špaldové či žitné jsou taky výborné) se solí, semínky a zbytkem mléka, přidáme kvásek, dobře a dlouze prohněteme a necháme hodinu kynout, poté opět prohněteme. Rozdělíme na cca 15 dílků (budou z nich menší bulky cca po 50g před pečením), prohněteme každý dílek zvlášť a vytvarujeme do potřebných tvarů (můžeme i splétat housky) a skládáme na plech, kde necháme další dvě hodiny po utěrkou kynout, jednou jsem nechala i přes noc. Poté uprostřed zlehka nařízneme, ale tak, abychom je nesplácli a zůstaly nadýchané, potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme krystalovou solí či semínky. Prvních 5 minut pečeme na nejvyšší výkon (ze spodu i shora) a poté cca 15-20 minut na 160-180 stupňů, no a prý už domů nebudeme kupovat pečivo :-)

Ať se hezky peče. 
Ahoj V.