pondělí 24. března 2014

Domácí játrová paštika / Home-made liver paté

Už je tomu pár týdnů, co jsem začala péct domácí pečivo, či vyrábět domácí "lučinu". Nedávno jsem se rozhodla vyzkoušet domácí paštiku. Na internetu je spousta receptů, jak na to, může být pečená i nepečená z masa, z jater a tak po pečlivém výběru jsem se rozhodla pro variantu nepečené játrové paštiky. Od každého receptu jsem vzala trochu a tak vznikl můj vlastní recept :-) Paštika se povedla, dělala jsem 3 různé druhy a tady je recept :-)






Na základ:
300 - 400 g vepřových jater
1 větší cibule
máslo (na kterém se cibule a játra smaží, takže podle oka ;-))
250 ml smetana ke šlehání
sůl, pepř, mléko

Na dochucení:
S brusinkami
zavařené brusinky ve skle (nesehnala jsem sušené, ale i tak velmi chutné :-))

S česnekem a bylinkami
1 plátek libové slaniny
majoránka
čerstvý rozmarýn
česnek (asi 2 stroužky)

S mandlemi
blanšírované mandle - plátky

Postup:
Játra naložíme alespoň na hodinu do mléka. Na másle osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme játra (zbavené blanek a žilek, omyté a nakrájené). Zprudka osmažíme, poté lehce podlijeme vodou a dusíme 15-20 minut podle toho, na jak velké kousky jsme si je nakrájeli. Nesolíme, nepepříme, to uděláme, až po dovaření. Necháme zchladnout. Do vychladlých jater přidáme smetanu ke šlehání a dobře rozmixujeme do hladké směsi. Do takto připravené směsi vmícháme přísady na dochucení, přendáme do nádob do lednice, či uzavíratelných sklenic, necháme ztuhnout a máme hotovo. (ochutnávat se dá již po hodině :-))

Luxusní záležitost a příště budu shánět husí a kachní játra a dám se do pečené foie gras :-)